~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Tuesday, November 29, 2011

PAP SMEAR, Anda DAH ???!

arini aku baru sempat nak g klinik
amek result test pap smear..
aku buat kat klinik panel jerk..
korang dah buat test tu ker??


syarat2 before amek pap smear test
*ni yg doktor tu cakap laa*
1) mesti selepas period.
2) hari ke 10 selepas darah period terakhir
3) 3 hari sebelom buat test TAK BOLEH bersama suami

kalau korg tanya aku sakit ke tak??
aku jawab TAK SAKIT
cuma tak selesa jerk..
tahu x sebab apa tak selesa..
sebab besi mcm mulut itik tuh..
tuk bukak ruang tuk bg
doktor amek sample..

resultnya,

doktor komen:
tidak ada sel yang menyebabkan kanser
tapi ada sel nama "metaplastic cells"
appear dalam result test aku tuh
doktor kata cell tu bukan cell penyebab kanser 
tapi if cell tu berubah bentuk ada
chances yang dia leh jadi punca

doktor suggest:
every 6 month aku kena buat pap smear test
*kalu yg result semua ok, cuma buat setahun sekali je
doktor sgt sgt sgt recommend
tuk amek vaksin HPV ~
ala yang mcm dlm iklan tv tuh tuk remaja 13 tahun
kena amek 3 dos.
each dos will cost me RM200.

aku komen lak:
of kos aku takut ok..
ye laa mende kanser2 ni kdg2 di luar kemampuan aku
aku tgh memikirkan bila tarikh sesuai tuk amek that dos..
risau weeeiiii..
tapi kena buat budget dulu
since aku nak g bawa 'Auf cucuk pnemococol (eh betol ke ejaan ni)
which will cot me RM200++ gaks

so kengkawan semua.. sila lah
kunjungi klinik berdekatan anda..
sesaper yang dah pernah 'bersama' lelaki
sila lah buat...

15 comments:

Suhaida said...

ain!!!!!!!!!!!!!!!!!su tak buat lagi!!dah 3 kali su request tak buat..su teramat tak sedia dan takut!!camne ni!!!huhu

♥ Elin ♥ said...

:)suhaida..jgn takut ini untuk keselamatan nyawa kite. pergi yerr :p

bgus tindakan kamu tuh.harap semuanya selmat.

Suhaida said...

elin-ush..takut sungguh..mmg tau bagus..bkn tak bagus..tapi takut sesangat!!camne tu??huhu

AIN NAZRI said...

su sebenarnya xde laaa sakit... serius.. better pergi tau su... jgn risau... g klinik panel if ada.. or mana2 klinik laa.. senang.. lg cepat lagi bagus..

Suhaida said...

besok mmg ada appoitment lagi..tengokla camne..=p kegugupan lagi..huhu

Diyana said...

3 kali beranak.blum pernah buat.ohh,takutla..tgk mulut itik tu.seriau.:|. ha ah mmg kos suntik vaksin hpv tu rm200 mcm tu..

Shu @ Mrs. Hamid said...

nurse pun request suruh shu buat. tapi sampai sekarang tak period lagi.

Anonymous said...

pakai ape pakaian buat pap smear?

qaseh johanna said...

sy dah 2x buat...rasa sakit jugak la..tp sikit je..nk pulak bila dia cubit2 time nak amek sel kt dalam sinun..

setakat ni alhamdulillah..xde lg yg pelik2...

tp suntikan HPV tu sy pon belom amek...xtaw nak amek bl..perlu ke amek eh..??

AIN NAZRI said...

Ms Anon: ain pakai baju kurung jerk.. senang nak selak.. hik hik..

Qaseh : kalu normal, x amek pon xpe doktor ckp.. tapi kalu nak amek pon buleh..

shu : ain dah period before 100 ari lagik.. hik hik

chinta... said...

chinta pernah buat sekali dulu..masa tu dr ckp xde apa..ni dah lama x buat risau lak...suntikan HPV pun chinta x ambik lagi...pasni kena rajin2 la g klinik kan, risau lak bila fikir pasal kanser2 ni..

Anonymous said...

malunye kena selak kain dan bukak panties

~YUN~ said...

yun da buat,seriau gak sebab baru lepas bersalin,and masa tu baru bis pantang....ngilu gak!

Mama Gee said...

buat sejali je dulu..seriauu le waktu nk masuk alat tu...ngiluu skit..maybe sbb tak rileks kot...bilalah mama nk buat lg ni..adesss

Anonymous said...

Ain dapat doc lelaki ke pompuan. Huhuhu kalau doc laki malulah nak selak. Suhaida pun mesti takut kena doc lelaki kan ?