~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Tuesday, June 7, 2011

Agak2nya Aku Leh Buat Tak ?

tuk kelahiran akan datang nie
jauh kat sudut hati aku..
aku ada simpan niat + impian + cita2
tapi sejauh mana aku boleh buat ke tak
tu aku x sure.. mmg aku x sure

mungkin ye.. mungkin gak gagal di tengah jalan..
kadang2 aku bila pikir2 banyak2 rasa stress
sbb aku yang ye ye nak..
dan sama ada mende nie jadi atau tak..
ia terletak pada aku.. diri aku sendiri..

korang nak tahu apa yang aku nak buat..
mula2 sebelom aku ngandung lagik.
aku dah niat.. ari2 aku cakap ngan laki aku..
aku nak breastfeeding anak aku up to 2 years
*padahal masa tu aku ngandung pon idak* hehehe


aku nak sangat mende nie..
sbb manyak bende..alasan yang paling utama
tuk baby health.. aku nak dia dapat hak dia..
pastu aku nak kurangkan expenses perbelanjaan susu
ye laa.. dengan masalah kekangan kewangan kami
aku rasa salah satu tuk berjimat adalah dengan ini..

walaupon tuk modal permulaan ia agak besau..
nak beli breast pump yer.. storage milk yer..
mmg modal besar... tapi in term of long term..
aku rasa aku dapat buat banyak saving tuk baby..

cuma kdg2 aku rasa kurang yakin..
kat opis aku.. kengkawan aku xde yang fully breastfeed
anak depa sampai 2 tahun.. majoritinya mix dgn FM
then in term of sedara mara.. aku pon x jumpa yang
bercerita dgn aku dengan bangganya..
depa menyusukan anak depa fully breastmilk..
dari belah laki aku mahupon belah aku..
lagi sekali aku mcm agak 'down'

bila pikir2 balik.. kalau aku tak cukup kuat
mental dan fizikal.. aku x pikir aku leh harungi mende nie
silap2 aku leh tersadai di tengah jalan nie..
aku betol2 memerlukan support group..
insyaAllah.. Allah maha adil..
Allah akan bantu aku tuk kuat kan..

aku akan cuba cari kekuatan diri aku
tuk melaksanakan impian aku nie..
ye laa nak dapat anak sorg pon susah..
entah Allah beri aku peluang nak ngandung lagi ke tak..
kalu satu je nie anak aku..
mesti aku nyesal tak cuba bersungguh2 nak BF kan dia kan..

lagi satu impian aku adalah..
nak men'cloth diapers' kan anak aku..
ini alasan utama tuk kurangkan expenses jugak..
ye laa perbelanjaan pampers hari nie sgt tinggi ok..

dengan kewangan aku.. lagi sekali aku rasa
aku perlu buat sesuatu.. dan aku amek jalan nie..
harap2 aku berjaya jugak buat nie...
sbb org sekeliling aku jarang guna CD nie

aku tak tahu laa penerimaan mereka..
cuma aku harap aku leh buat..
tuk bakal family kecik aku kan..
kena kuat semangat nak buat semua nie.




demi baby ibu ngan ayah...

5 comments:

qaseh johanna said...

http://julianamirul.blogspot.com/

ain..amek url ni..jdkan panduan..even akak ni agak "senang" tp die mmg fully BF anak die..

die pon fully CDkan anak die..bleh amek wat panduan..

kite buat ikot kemampuan kite ye..tp seyes..sangat berguna.. =)

AlinNilsa said...

akak sokong kalau ain nak bf pada baby....akak pun kalau next baby nak try buat...masa yg first cam terkilan tak bf kan adriana...

S-a-B-r-I-n-A said...

Ira,

Memang tak senang nak fully BF ni. I was quite disappointed bila Ilyas mula refuse.. masih dalam pantang lak tu..

Cukup jeles dgn kakak ipar akak yg dapat fully BF anak dia.. rasanya dia tak dapat kasi semua 4 anak dia.. tapi yg akak ingat, the only daughter memang dapat.. sampai susah nak cerai susu.. dah nak dapat adik pun, masih lagi nak BF ummi dia.. n can u imagine, masa ummi dia nak drive, masa tu laa dia minta "tetek aish" (sorry kalau too direct) dia.. hasilnya.. otak memang bergeliga.. masa baru masuk sekolah, hari2 minta abg akak kasi dia soalan maths.. darjah 1 dia dah leh buat penambahan more than 4 digits.. kasi 10 soalan, tak sampai 5 min, mintak lagi soalan..

n akak sendiri dulu pun BF.. n look at me, susah nak dapat demam..

so memang sgt2 terkilan bila ilyas refuse BF ni..

may be Ira leh visit kawan akaknyer blog.. dia pun BF.. siap terlebih2 stok lagi.. jenguk laa.. kot2 leh tanya2 experience dia n kenalkan Ira dgn ibu2 yg leh support Ira.. good luck.. http://hanaseman.blogspot.com/

AIN NAZRI said...

Qaseh : Thanks tuk link tu

K.Alin : TQ kak.. mmg kena sokong menyokong kita nie

K.sab : Thanks tuk link.. nak g berguru dulu nie.. kumpul semangat nak berjuang

InaAchik said...

wah byk support org bagi nok!

u can do it bebeh! ;)