~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Thursday, August 18, 2011

Pengalam Bersalin

Alhamdulilah...
sempat lagi wat entry nie.. hehe
actually nak citer pengalaman bersalin
ain bersalin kat Hospital Colombia Asia Puchong
Gynea ain Dr Raja Juhaidah
Ain bersalin 13 August 2011
seminggu awal dari due date yang sepatutnya kan..

actually takdelah tanda2 serius nak bersalin..
on friday ain mintak balik awal sbb ada tanda
akhir2 period tu.. tapi minor sbb sikit je pon
cuma tak moh amek risiko balik on time
ye laa buat nak terberanak kang..
tak ke naya je tuh.. tetangah jem.. huhu
so balik laa awal..

tapi bila kat umah tanda2 stain tu xde plak
so mungkin false alarm kot tuk ain..
next day yer saturday..
takde kemana2 lepak umah je..
pagi tu ain cuma makan murtabak megi
and 3 ketol scallop as bekpes..
*ain kan tak posa..

then tengahhari tu mcm agak moody..
so malas nak cakap.. ain masuk bilik tdo..
bangun x bangon kol 3.30 tuk solat suhur..
then sambung golek2.. sambil berangan bila laa nak beranak ni
heh heh

kol 4.45 husband ain ajak kuar g bazar + cari lauk berbuka
ain mmg takde mood nak masak that day
so plan nak beli je siakap stim halia...
sedapnya.. masa tu tekak mmg nak sangat2 makan
ye laa satu hari x makan kecuali bekpes kan..

ain siap dgn slow motionnya..
5.25 baru nak solat asar..
tengah2 solat tu.. masuk rakaat kedua..
'pop' bunyi air ketuban pecah..
basah telekung semua.. cepat2 ain bangun
blur kejap..
husband dok kat katil tanya apsal berenti solat?
ain jawab "air ketuban i pecah.. jom antar i g spital"
doktor dah pesan kalu keluar tanda darah leh relax2 tggu sampai sakit x leh bgn
tapi kalu air ketuban pecah kena dtg segera
takut apa2 jadi kat baby..

ain g toilet bersihkan diri then siap2 g spital
tapi sempat lagi laa suruh husband g beli air
tuk dia berbuka.. confirm berbuka kat spital kan..
kesian plak dia.. kebetulan SIL ada kat umah
dia pon follow..
dia dok ingat ain buat lawak nak beranak
sbb x caya yang ain leh relax lagi nak beranak nie
sbb siap singgah tepi jalan beli air bungkus.. heh heh

sampai spital.. MA tu suruh dok kat wheelchair..
dia bawak g labour room
so inform ler air ketuban dah pecah kol 5.30..
at that time kol 6.00 ptg dah..
so nurse call gynea..

jantung sgt berdebar..
mid wife psgkan CTG tu tok monitor baby..
bb mmg ok.. siap gerak2 lagi bontot dia..
masa tu ain x rasa sakit sangat..
so relax je laaa... gynea dtg check masa tu
bukaan dah 5cm.. dia kata kalu 2 cm suruh lepak wad dulu
takde maknanya.. dah 5 cm dah..
x sempat laa kan nak epidural bagai..
lagipon mas tu dah x sakit lagi
since doktor kata tggu 5 jam
=1cm bukaan = 1 jam
ain suruh husband balik dulu g buka posa..
husband mmg dah letih sbb dia cat umah siangnya.
so suruh dia g beli buka dulu.. solat maghrib lagik..
ye laa doktor kata 5 jam lagik
mean dalam kol 11 laa kan...

ain lepak dulu dalam LR tuh..
nurse tu ada suruh kencing ke berak ke
tapi ain xde rasa nak kencing @ berak.. jadi lepak je laa..
sempat pesan kat bb.. kalu nak kuar awal make sure lepas maghrib
ye laa bagi chance gynea ke nurse2 tu buka posa dulu

dalam kol 8 tuh.. ain dah mula rasa sakit nak mati
datang every 3 minit.. bila sakit ain mmg xleh handle.
bila hilang ain leh diam..
husband tak sampai lagi masa ni..
ain jerit panggil nurse..
dia org dtg.. ain cakap laa.. sakit..
nak kencing ada nak berak ada..
tapi bila di bawa bekas kencing tak moh kuar plak..
huhu snagat seksa ok..

mid wife chek lagi bukaan.. kali ni dah 7 cm..
cepatnya.. dalam hati ain berdoa agar suami sempat sampai
i need support that time..
bila sakit je.. ain zikir banyak2.. dan banyak gak ain nangis sakit.
bila husband dtg.. dia lagi cuak tgk ain meraung nangis2 tu..
dia cakap sabar ye sayang.. ujian Allah bagi nie..
bila lama2 cakap bende yang sama..
dia tukar ayat.. "barang baik nak kuar mmg sakit sayang!"
huh.. nurse 2 org yang ada tu dok gelak2 aje..
ain rasa nak gigit je kepala husband ain yang leh wat lawak bangang nie..

dalam kol 9 masa tu mmg x tahan dah..
bantuan gas yang nurse bagi pon tak guna dah..
last2 nurse kata tak yah guna gas..
skrg nie cuma push.. bagi nampak kepala baby sikit
then kita panggil doktor..
kalu panggil doktor awal2 nnt doktor vacuum plak..
dengar nurse cakap mcm tuh.. terus ain cuak..
tak moh vacuum.. kesian kat baby.. *dalam nada nangis jawab*

bila dtg gesa sakit ain try push..
tapi misi kata ain push terlalu pendek.. kena push pjg2..
aduhh konpius ms nie.. dah tak tahu nak mengepush plak..
heh heh heh sengal gak...
tapi bila doktor sampai...
ada satu perasaan yang paksa ain push sekuatnya.. 2 kali push pjg..
doktor kata sikit lagikkk... kepala baby dah ada tuh..
siap doktor suruh husband tgk.. dan bgtahu kat ain..
"sayang kepala baby dah nampak.. push sikit lagi sayang"
husband ain cakap sambil cium dahi..
masa nie.. mmg ain meneran sesungguh2nya..
alih2 terasa lepas sesuatu..
then ain tanya doktor..
"dah ke doktor?"
doktor jawab " eh belom.. tu baru kepala.. push lagi sekali.."
ain teran sikit dan terasa sesuatu kuar.. doktor angkat baby..
baby ain tak nangis.. tapi dia bukak mata dia luas2..
lepas misi suction dia semua baru dia nangis sikit2..
baby dok atas ain..
ain cakap.."baby dah kuar laa.. dah kuar.."
husband ain cium baby cium ain.. lega sgt...

ain tanya lagi doktor
"dah abes laa nie doktor?"
doktor jawab
"eh belum.. uri belom kuar.."
ain tanya lagik " nak kena teran jugak ke uri nie?"
doktor jawab "eh tak yah.. tggu je dia tanggal sendiri.."
ain lega... secara keseluruhannya ain kena 2 jahitan..
doktor tak potong.. ni koyakan semula jadi.. huhu
at last... semuanya berakhir..
masuk LR kol 6.. beranak kol 9.37 mlm..
semua kata cepatnya....
mmg terasa cepat.. alhamdulilah..
mungkin nie berkat makan salindah dari awal ngandung...

ok laa.. panjang dah nie entry..
jenuh korg nak membaca kan.. hehehehe


13 comments:

Suhaida said...

Hehe..comel je ain ni!hehe..alhamdulillah..normal..kejap..rezeki ain..tp skt kn?:-P bygkn su 12jam aritu..huhu..apapn..slmt xtdo mlm..eh?xtaula kalu 'auf x merengek wktu mlm..:-P

chinta... said...

mmm..khusyuk baca n3 kak ain ni....pengalaman yang sangat bermakna kepada sape yang bergelar ibu kan...nape x tampal dak comel tu dalam n3 ni...windu la...hehehhe

aYda said...

kelakar lak ngn ayat asben ain 2,tergelak2 ayda bc...ape2pn ain dh selamat bersalin,normal pulak tue..alhamdulillah..tgu turn ayda pn oktober nanti....

SCLover said...

tahniah ain... now dah bergelar ibu !! seronok kan tengok bby tu?? walau sakit tapi bila nampak mata bby , terasa hilang sakit .hahahha...tu ler sebab pompuan boleh bersalin lagi dan lagi..kalau di tanya mmg sakit !! tapi bila nampak mata anak ..trus ilang sakit...apa pun tahniah... dan jaga diri... bertambah bahagia n happy dengan kehadiran syawal ni, dengan adanya "orang baru" ..(nanti tampal gambar bby yer..)

qaseh johanna said...

terubat rindu pada baby bl tgk baby ain..mmg iras muka ain..

**tak sabar nak rasa pengalam push..push.. ni..hihi

filanastasia said...

lambatnya nak bawak balik cucu aku tuh.. aish.. 'auf.. nanny D rindu der kat kamu.. huhuh

Mia-Ina said...

sempat beli air tue..sabo jela ain. hubby buat lawak dh ye..smepat dia..hahaha...suke baca pengalaman ain ni.pengalaman manis jd ibu

TiNie said...

Alhamdulillah..Allah permudahkan kak ain deliver. bestnya pengalaman tu kak. tp mmg tergelak la dgr hubby kak ain ckp "barang baik nak kuar mmg sakit sayang!" hahahha...mesti dia pun dah panik tu yg ckp mcm tu..

akak ada mkn salindah? nnt story kat sy yer...tq kak..congrats..really proud of u...

Diyana said...

haha.akak gelak btul bc part suami ain wat lawak tu.klu akak pun,mahu aje geget klu suami cakap mcm tu..hehe.

Alhamdullillah ain..ALlah permudahkan urusan ain dan suami..:)

eKa said...

congratz ain...dah bersalin ae...kejap je rasa...nampak cam rilek je ain bersalin...en somi tu pun selamber je kan

Ema Mokzima said...

tahniah ain..alhamdulillah... selamat dh bersalin... dan normal... selamat berpantang ya ain.... raya nti xleh makan rendang..hehehehhe....

Kay said...

Salam..
Suka baca entry ni..teringat pengalaman bersalin Ummi Kay dolu-dolu..
Take care!!

Yaati Nor said...

sayan kali nie nak besalin kat columbia puchong..bape kos awak kena..dulu saya 1st czer..harap no 2 nie normal..isya Allah..