~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Friday, October 1, 2010

Petua Mendapat Zuriat

masa aku ala2 tengah berguling-guling buat blogwalking
aku jumpa satu blog nie.. agak menarik gak..
akak nie bahasakan diri dia as 'lemang'
bunyi cam pelik kan? tapi tu laa hakikatnya..
ada entry yg aku paling suka..
tajuknya Tips Mendapatkan Zuriat
korang leh klik je kat situ..

aku copy and paste kat sini ye.. info yg berguna bagi aku..
dan mungkin juga korang yang membaca..

1.AMALAN DOA UNTUK ZURIAT
Setiapkali lepas solat..baca doa ini..

i.) Baca Surah alfatihah
ii) Doa mohon zuriat iaitu surah Al-anbiya ayt 89, Surah Ali Imran ayt 38, surah Al-anbiya ayt 30


Doalah dengan penuh yakin dan berharap..
tolonglah ya Allah.. dengarlah doa aku ini..tolonglah
Ya Allah..

2. DOA UNTUK KAWAN-KAWAN YANG LAIN
Yang ini.. selalu buat lemang nak nangis..

doalah untuk kawan2, saudara-saudara kita yang belum mendapat zuriat..
Mohon Ya Allah..kurniakan zuriat kepada rakan ku.. sebut nama kawan tu jelas-jelas...
mohon dengan ikhlas pada Allah...Insyaallah..yakinlah..
bila kita doa kebaikan untuk orang lain..berlipat2 kebaikan Allah bagi kat kita...

3. ASID FOLIC
Kekalkan tabiat makan asid folic.. cubalah..

ini untuk kebaikan bakal janin yang akan melekat dalam rahim kita..
tau tak penyakit spina bifida berpunca dari kekurang zat dari asid folic...
Sangat merepek fahaman makan asid folic menyebabkan anak sakit kuning..
entah ijazah doktor mana yang diorang dapat nie..
geram sungguh lemang kalau dengar ibu mengandung tak nak makan asid folic... hishhhh...
pembentukan di awal kehamilan tu penting..
so..janganlah take for granted dengan dengar nasihat yang entah betul entah tidak tu...
hmmmm..dahsyat tauuu kecacatan spina bifida tu!

4.DOA SUAMI
Minta maaf pada suami..huuhuh.. minta doa suami jugak..

Ikhlaslah pada rumahtangga...(huhuhuh paling mencabar niehh)
Ya Allah..hari2 kene minta maaf dari suami..
Al maklumlah..mulut nie.. hati nie..kadang2 bila syaitan pangkat jeneral dah turun..
hitam legam hati jadinya....Lupa surga duduk kat bawah kaki dia..
Hilangkanlah ego.. peluk abang..
"Yang..kita doa sama-sama yer..saya sayangggg kat awakkk..".


5.BERAT BADAN
Kawal berat badan.. alhamdulillah..setelah 3 bulan makan rx-lite..
lemang hampir dapat capai
target berat idaman 57, sangat hampir..
dari berat 65..dan sampai 58-59... then..
lemang mengandung!!!
Magic tak magik..ikut rekod upline lemang 6 orang yang ambil rxlite sudah hamil..
bila dah confirm hamil..tak leh makan rx-lite dah..

Lemang tukar makan rx colastra... bagus untuk minda, dan pembentukan otak janin..
Alya and dhia pun makan jugak.. incik apizganaz tak ketinggalan..supaya minda makin subur.
and tak adalah amik keputusan pelik lagik heheheh...


**akak nie siap promote Rxlite lagik.. so saper nak beli ngan harga spesel sila contact kak lemang ye...



4 comments:

Ogy said...

doakan mama juga yaa..huhu

AIN NAZRI said...

Salam Kak Ogy, insyaAllah saya akan cuba doakan juga.

Mia-Ina said...

bangga nya dah turun berat ye ain....xpe..xpe..jgn pts asa...teruskan usaha

I`mulan said...

tips yg berguna nieh... anyway folic acid makes me gain weight lah... then Mulan stop makan... nampaknya lepas ni nak tak nak kena makan jugak asid folik... thanks for sharing... good info...