~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Friday, September 28, 2012

Satu Tika Dulu ~ Diet

aku copy paste one of entry aku
dalam salah satu blog diet aku
menerangkan 'kenapa aku diet?'

mode : menyemarakkan mood diet aku


Kenapa Aku Diet


Friday, April 16, 2010


ari2 aku update menu kan..
tapi rasanya aku nak tulis sesuatu..
masih berkaitan dengan diet jugak..
as tittle above.."Kenapa Aku Diet"

ramai org tahu aku tgh diet
tapi kdg2 aku rasa dia org
tak memahami kenapa aku diet
ada banyak alasan kenapa aku nak diet

mungkin mereka ingat hanya kerana
aku nak kecikkan badan aku yg besau nie ke..
**yess that correct...tapi not the main reason
^^so what the main reason..

eerrmm ada kengkawan yg ckp
tak yah lah diet2.. nyusahkan diri..
tak makan nasi tak makan itu tak makan ini..
bagi mereka mmg laa rasa susah kot..
tapi bagi aku.. tak susah..
sbb sebelom2 nie kat uum dulu aku selalu je buat..
riceless.. huhuhu

bila aku bosan ngan bebelan dia..
aku akan jawab.. "kau tak faham"
bagi aku.. mungkin kengkawan aku tak faham
apa sebenarnya yg aku nak buat..

aku berdiet bukan semata2 nak chantek..
aku tak heran pasal cantek pon..
**suami aku cakap.. aku tetap chantek di mata dia..
dia kenal aku pon masa aku gemok occayy..
so no issues..

tapi aku nak baby.. aku nak jadi ibu..
aku nak rasa apa itu mengandung..
aku nak 5-6 orang anak...
skrg aku gemuk.. aku susah nak ngandung.. :(
doctor pakar suruh aku buangkan lemak2 aku ni
so aku mulakan diet nie..

betapa aku inginkan zuriat itu...
bagi aku ALLAH tak kejam kat aku..
tapi ALLAH terlalu menyayangi aku..
sbb dia tak bagi aku rezeki zuriat lagik
mungkin ALLAH kasihan kat aku..
aku gemuk.. kalau aku ngandung
mungkin aku dapat sakit lain...
mungkin keadaan aku susah nak bergerak..
mungkin ALLAH mahu aku ngandungkan
zuriat ku dalam keadaan aku cergas dan sihat

lihat... ALLAH tak pernah kejam..
tidak pernah sekali pun..
kerana ALLAH tahu yang terbaik buat hamba2 NYA
dan aku???
aku redha dengan ketentuan ini..
tapi aku tak leh duduk diam..
aku kena lakukan sesuatu..

maka bermulalah perjalanan seorang AKU
untuk menjadi seorang yang kurus dan sihat
tu sbb utama kenapa aku diet..
andaikata chantek itu aku perolehi
dengan diet... ALHAMDULILAH..

sesungguhnya.. aku selalu di uji..
maka aku terus terusan bertahan
menerima ujian ini..

**buat suami ku, terima kasih kerana selalu menyokong isteri mu ini..
dengan pelbagai karenah dan perangai.. semoga kesabaran itu kekal
menebal di hati mu.. demi isterimu..

4 comments:

pnsusu said...

susu nak sangat diet,,,,tapi selalu ke laut..
Kena kuatkan semangat

Suhaida said...

Su nk kurus jgk..sbb bju xmuat byk..:(

chinta... said...

entry pembakar semangat ni ain...nak jadi ibu jugakkkkk!!

rDnA said...

InsyaAllah..kuatkan semangat.ignore je kata2 org..