~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Thursday, September 13, 2012

Bila 'Auf Tak Sihat

aku rasa semua parents kat dunia ni
paling risau kalau anak x sihat kan..
sbb kesian tgk budak2 kecik ni sakit
nak2 kalau yg x reti cakap..

last 2 days, 'Auf demam
tiba2 demam.. dan suhu x turun2 maintain 38-39
aku mmg ler risau bagai nak ape jerk..
nak tak nak EL gak aku sehari..

ye laa mana nak g opisnya..
aku sendiri x tdo  dok monitor Auf
bapak dia plak tukang dukung..
since dia demam.. dia mmg x nak baring..
letak je nangis.. letak je nangis.
sampai aku n laki aku pon nak nanes gak..
nanes sbb letih.. hehehehe (gimik je laa)

bagi makan ubat demam pon x jalan gak..
bagi koolfever pon x jalan..
bagi air kelapa pon x reda gak..
esok pagi2 kitaorg terjah klinik..
masa doktor check suhu dia 38.9
terus masuk ubat bontot..
seb baek doktor tu yg masukkan..
kalu aku mahu terkial2 nak menyucuk..
within 6 jam tu mmg suhu dia drop..

tapi malamnya suhu naik balik..
paksa makan ubat yg doktor bagi + antibiotik..
dapat gak tdo yg aman.. ada 2 kali je dia bangun
pagi tu kol 5pagi dia bangun melalak2..
pujuk2 last kejot dia bangun..
pesen dia ngamok adalah.. mata pejam tapi mulot nanes..
buleh gitu?.. tu yg g basahkan muka dia
kejot bg bukak mata.. puas hati kalau dia nanes
dalam keadaan berjaga.. pujuk2 dia main plak..

mainan yang dia main masa demam.. susun2 botol ubat

susun laa nak.. mak x kesah.. *abaikan kaki bapak Auf.. semua ngantok lagi tuh
ni pon petua org dulu2.. minyak bawang..
Auf ready to cook..
aku cakap kat laki aku ler..

ayah dia mula2 buat kat kepala je...

pastu aku cakap.. eh satu badan laa kena lumur.. haa ni kerja bapak dia ler

Auf grill.. ekekeke.. jahat sungguh mak Auf
 lepas kena lumur ni..
dia dah sihat sikit...
terus.. pegi kat car dia..
dok main laaaa.. apa lagik...

ok ok.. naked driver ni namanya..

masuk gear dulu..

dok laa mengodek2 sambil kete berjalan2 keliling umah

4 comments:

pnsusu said...

get well soon ya auf....

aTy _faRed~ said...

memang risau kalau anak demam..lagi kalau yang bawah dari setahun macam anak saye..nak lelap mate pon hati tak senang...
berkesan gak ek lumur bawang tu..saye fes time tau nih..insyaallah kalau satu hari annti kot semua bende buat tak jalan ley ar try petua ni..:)
semoga Auf cepat sihat..insyaallah..

MyraQhairel said...

Salam blogger..blogwalking blog ayda nmpk blog awak..
anak saya aritu demam jugak...nak kurang kan panas tang kepala tu kitaorg jerlum dia dgn air asam jawa campur perahan limau nipis..buat berulang ulang..alhamdulilah ok...then letak kain basah kat celah ketiak dia..:)

S-a-B-r-I-n-A said...

ira, akak dulu pun ingat ubat bontot tu susah nak masuk.. tapi bila najlaa dah demam teruk, kuatkan semangat.. rupanya agak senang nak masuk..