~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Tuesday, September 18, 2012

13 bulan bersama mu 'Auf

alahaiiii anak..
ibu lupa lagik.. update 'Auf 13 bulan..

apa yang 'Auf dah tahu buat ye..

- dah paham arahan ibu n ayah.. (contohnya - kalau suruh amek remote ke, balang kuih ke, bantal ke, dia akan menurut dan selalunya x salah laa apa yang dia bagikan tu)

- makin galak berjalan.. especially kalau ada budak2 ramai.. dia pon cepat aje melangkah.. kalau kat umah malas + manja ngengade.. hehehe

- dah cekap mengantung kunci kat tempat kunci.. setiap kali balik jalan, dia akan amek kunci kereta dan masuk rumah terus tunjuk kat tempat kunci.. dia cekap gantungkan kunci.. dia pon pandai kuarkan kunci dari penyangkut tu tanpa merentap kunci..

- kereta kuning masih menjadi faveret terbaik dia setakat ni.. even skrg dah pandai tekan remote kereta tu sendiri n dia dok dalam kete.. entah apa2 aje yg dia pk kan tuh...


- baru tumbuh 2 gg bawah.. 2 gg atas baru nak munculkan diri malu2..

- suka sgt bercakap bahasa jerman dia tuh.. cuma satu yang pasti dia pandai sebut.. yaaaahhhhh=ayah dia ler yg dia panggil tuh.. dgn eeeaaaauuuu = refering to kucing...

- kalau dia tetiba nakal, dan ibu bagi jelingan tajam, cepat2 dia akan amek tgn dia dan pukul diri sendiri sambil sebut baapp.. (sbb ibu selalu cakap ngan dia.. kalau 'Auf nakal, ibu buat apa?.. then aku gak jawab.. ibu babap dia.. sambil pukul2 manja kat tgn kat kaki kat peha gebu dia tu).. jadi dia aware if dia wat salah then ibu akan babap.

- dia tahu kegunaan telefon.. suka amek telefon ibu @ ayah, letak kat telinga dan bercakap sambil sengih2.. kalau kita ajak bercakap pon dia balas seolah2 bercakap telefon ngan kita.. ekekkeke kelakar tgk gelagat dia..

- masih mengekalkan minat terhadap buku, bahan bacaan, flash kad.. kalau dia bosan main.. dia akan amek box yg isi dgn flash kad dia bawa dekat kita.. sambil tunuuk n cakap.. jadi sesi mengajar n belajar akan berlaku

- sekarang dan cekap pegang pensil dan nak tulis kat buku2.. jadi ibu dah sediakan buku tuk dia.. tapi kalau kita bagi dia pensil/pen yang badan dia besar dari saiz biasa dia tak pandai pegang betol.. ye laa kan jari jemari dia halus lagik.. kalau saiz normal tu dia akan pegang betol.

- kalau dia pergi mana2 dan dia mula busan dia akan merengek2 dan mintak dukung.. bila kita dukung dia akan cepat2 wave/lambaikan tangan bye bye kat tuan rumah.. mean kita paham laa yang dia nak balik.. kalau kita lengah2kan lagik.. siaplaa dia mula wat hal..

- tingkatkan skill motor dia lagik dengan cekap masukkan kunci kereta kat lubang kunci or apa2 kunci ke tempatnya tanpa miss.. (yg ni ain plan nak cari wodden toy supaya dia lagi cekap mengenal any new object)

- suka makan nasi tapi without kuah.. kalau bagi nasi putih tu x yah laa susah2 letak kuah.. confirm dia keluarkan balik.. jadi bagi nasi putih ngan ayam/ikan + sayur without kuah.


 eerrmm apa lagi ye... x ingat lah.. nnt kalau ingat kita include je laa next update ye.. hehehhe

6 comments:

Suhaida said...

alolo..dah tumbuh gigi makin syomel!

AIN NAZRI said...

gigi dia lambat tumbuh laa su.. kalau dah banyak mesti senang nak makan kan... ni selera besar tapi gg takde.. hehehe

fifa said...

Big boy.comel sgt!

chinta... said...

budak auf dah makin membesar dan makin bijak ye..semoga besar nanti jadi kebanggaan ayah dan ibu tau syg

pnsusu said...

auf,,,auf,,
comel pulak rasanya bila panggil nama ni....

Suhaida said...

biar gigi lambat tumbuh tapi nak makan..dari cam haykal..ada gigi tapi memilih sgt makan nyer..maknyer dah le tak pandai masak..haha