~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Monday, December 17, 2012

'Auf di saat 16 bulan

meh citer pasal anak bujang nan sorg tuh
bulan ni dah 16 bulan dah..
walau badan masih kecik cinonet
tapi dah macam2 akalnya.

apa Auf dah leh buat ek.. jap ye.. pk pk pk..

1) suka jalan mengundur.. aku perasan masa kat kelas.. setiap kali teacher suruh ke depan amek brg, dia akan jalan ke depan dan pastu dia akan jalan mengundur.. kat umah pon sama.. dia malas nak pusingkan badan kot..

2) suka sangat melompat2 sekarang.. kadang2 dia lompat sebelah kaki.. kadang2 2 belah kaki.. tapi kalu 2 belah kaki tu confirm jatuh ler.. hahahaha..

3) masih x suka makan.. dia suka minum susu ajerk.. makan pon dok pilih yg berkenan ajerk

4) masih sukakan buku.. ni faveret utama.. dia dah ada kaler pencil baru.. hari2 pon nak kaler @ conteng buku.. Auf x tahu conteng dinding.. alhamdulilah..

5) masih jadi mesin photostat yang cemerlang.. jadi kena jaga tingkah laku.. kalau dia nampak adik beradik gurau pukul2 nanti dia buat balik kat kita.. jadi mmg kena ajar betol2.. skrg kalau dia haus dia akan amek bakul susu dia, amek botol kosong dan buat gaya ala2 mcm kita buatkan dia susu.. hahaha kiut jerk tgk.. ni petanda x lama lagik ibu n ayah goyang kaki x yah buatkan Auf susu lagik sbb Auf leh buat sendiri..

6)  dia cekap naik turun tangga tapi still di bawah pengawasan. ni gara2 g kelas teacher dia kena naik tangga.. kat umah Auf mana ada tangga.. umah kecik je kan..

7) dia tahu nama dia Auf dan cepat je menyahut kalau org sebut nama dia.. paling suka kalau kita tanya "siapa muhammad Auf?".. cepat2 dia angkat tangan smbil menyahut.. (auf x fasih berkata2 lagik ada laa bunyi2 bahasa dia.. tapi sgt byk mulut..)

8) kalau azan, kita berborak dia akan pergi kat kita dan tutup mulut kita.. tanda suruh diam..

9) suka mengajuk.. kalau org nyanyi dia akan follow rentak tu.. kalau lagu tu ada tarik tinggi.. dia pon ikut.. dengan bahasa dia.. especially lagu yang dia minat laa.. kalau azan pon mcm tu.. kita dgr alunan azan tu sekali ngan alunan suara Auf..

10) pham arahan yang di beri.. skrg ni kalau kita kata nak apa2 kena say please.. jadi dia akan letak tangan kat dada sebagai tanda please.. (teacher yang ajar) kita nak mintak apa2 kat dia pon kena say please n mintak baik2.. kalau kita rampas.. mmg dia mengamuk sakan.. memang meningkatkan skill ibu n ayah bab nego

11) Auf sgt peka dgn rutin harian..atau dgn laluan jalan.. contohnya.. kalau laluan nak dekat dgn tol, dia akan mintak smart tag.. so dia akan pegang bende tu (kdg2 jauh lagik tu.. baru nampak signboard plaza tol dihadapan dia dah mintak) sampailah palang terbuka dan tepuk tanggan sendiri.. kalau kat umah ain, bila kita lalu kat area jalan nak menuju ke pasaraya OTK, mulut dia akan kecoh sbb nak mintak duit syiling.. (kat OTK ni dia selalu main mainan goyang2 masuk duit 50sen tu).. kalau lalu kat area nak menuju ke syed bistro dia akan senyum n tunjuk2 kedai tu.. since mamak2 kat situ suka benar layan Auf jadi Auf rasa tu adalah tempat jumpa kawan2 and tuk happy2.. banyaklah tempat yang dia dah cam n tahu apa tujuan dia kesana..

12) masih x terpengaruh dgn TV.. Tab ke Pad ke.. (alah lagipon mak dia mana mampu nak berandroid nie... dia masih setia lah dgn buku dia.. hehe

13) suka cermin diri.. especially dalam kete.. tgk cermin kat atas tu.. sambil2 buat memek muka . ada yang sengih.. ada senym2 simpul.. ada yang jeling2 mata.. kdg2 kita gelak tgk keletah dia berangan sorang2
ni tgh sengih2 ni.. tapi x dapat nak capture.
 apa lagik ye.. ain hanya ingat yang ini ajerk..kalau ada kita masukkan tuk next month ye..

 

2 comments:

Mama Adam said...

Pandai auf.... Tau pulak dia time azan kena diam. Dia dok perati tu. apa yang dia nampak, itulah yang diikutnya

AIN NAZRI said...

mama adam : betol2.. jadi kalu kitaorg kuar kemana2 nak kena tgk sekeliling.. x nak dia terpengaruh