~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Friday, January 13, 2012

Jangan Pernah Putus Asa



susah menjadi org yang x betol2 subur macam ain..
itu ain akui.. ain tidaklah subur..
dengan period tak regular..
bertahun kawen tp xde anak..
jgn kata nak ada anak..
aku ni dok main main main x period pon..
dan doktor diagnos kan aku as ovari disdunction..

dulu mmg aku kemaruk laa nak anak..
mengharapkan ada keajaiban..
tapi hampehhh lerrr.. hahahaha..
berangan tak sudah..
badan makin hari makin gemokss..
harapan nak dpt baby tu pon tipis..
aku rs mcm nak give up..
tapi tiba2 aku ada semangat..
bila aku sedar.. punca aku x pregnant adalah sbb aku gemoks..
aku xde wat xtvt sihat..

jadi aku join kelas kak rahimah
xtvt exercise dgn dia seminggu sekali dari kol 8 pagi sampai kol 1ptg
masa ni mmg gila2 kaw kena kerah tenaga
saper penah join kelas kak rahimah mmg tahu laa..
dia yer training mcm Jillian yer training dlm the bigger loser tu..

hari pertama training balik umah tu aku period..
period yg dekat 8 bulan x dtg tu.. huh gigih kan..
mmg giles exercise tu..
klu naik bukit kiara kat ttdi tu, aku laa org terakhir sampai..
mmg ala2 paling lemah dan lembik..
stamina tah apa2..
tapi alhamdulilah... lama2 biasa gak..

abes program ngan kak rahimah, aku laa satu2nya peserta yang
x turun berat badan... dan secara tak langsung mmg aku dah kecewakan kak rahimah.. ye laa org lain turun berkilo2.. aku x turun2..
tapi masa tu aku rs badan aku ringan sgt..
nak buat keje apa pon selesa.. mmg syiok laa..

abes program tu aku continue gak buat
exercise kat umah.. aku buat 30 days shred nie..
mcm CD bawah ni




tup tap tup tap..
setelah 2 bulan aku berexercise..
aku preggy.. magik kan.. period aku dtg cuma sekali tu jerk..
ms first kelas tu pastu x period..
dan alih2 aku pregnant.. dan doktor kata aku conceive
pada bulan yang aku x period.. huhu ajaib kan..
tapi aku rs ni ganjaran yang Allah bagi setelah aku
terseksa ngan exercise2 tuh..
jadi dengan kuasa Allah.. tak period pon leh preggy..

so buat kengkawan kat luar sana tuh..
try laa buat exercise.. never give up..
xyah beli alat2 exercise yg mahal2..
korang bermodalkan dumbell 3 pound dgn exercise mat tu jerk..
x sampai RM100..

kalau kita gemok dan x ngandung..
jawapannya exercise je laaa..
bagi diri kita peluang tuk recover..
letak target 3 bulan..
buat konsisten jgn main cilok2..
tapi kalu kita kurus dan x ngandung gak..
apa kata cuba kita berexercise gak..
mana tahu bila exercise...
lemak2 kat rahim kita yang dah tepu tu..
leh hilang mencair.. rahim sihat.. anak pon senang dapat..

*ni teori aku.. teori aku buat untuk buat aku pregnant secara neutral tanpa bantuan ubat2an.. dan aku berjaya dgn teori ni.. kawan2 pon boleh..*


5 comments:

aTy _faRed~ said...

ye ar..bersenam ley stabilkan perjalanan darah...saye yang kurus ni pon..kene gak bersenam dan jogging..baru badan n piyed ok..:)

Suhaida said...

ain...alahai..su ni..period tak teratur jugak..tak datang period tu mmg biasa..orang selalu kata..orang mcm su mmg susah pregnant..tapi..alhamdulillah..ada jugak rezeki..apapun..anak kan rezeki..maka..apapun..kalau Allah nak bagi..Dia akan bagi..=)

qaseh johanna said...

kena ikot jugak la cr ain ni..hehe

yannie bunny said...

hubby ari2 suru p jogging, tp penyakit M tu berleluasa btol. dh bc entry ni semangat trus! esok pg pas subuh trus jogging la. hehe. tima kasih ain! ;)

amal said...

alhamdulillah.. suka sangat baca entry akak ni :) suka dengan semangat akak.. Allah nak bagi ganjaran buat akak yg sentiasa bersabar dan berusaha tu :)