~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Wednesday, February 23, 2011

Gosip Bagi Yang Nak Mengandung

ain memandang sekeliling..
dan terpikir nak cerita sesuatu..
walau apa pon..
ia adalah dengan izin Allah
kalau dia tak izinkan..
maka tak jadi jugak kan...

so kita story pasal
KELEBIHAN ASID FOLIC

saper tak tahu asid folic tu apa??
aduhaiiii.. kalau kamu belom berkahwin..
aku x marah kalau kamu x kenal..
tapi buat isteri2 @ bakal2 nak jadi ibu.
kalau kamu x tahu apa itu asid folic..
haruslah aku katuk sorang2..

asid folic nie kecik2 ajerk rupanya..
bulat2 kecik2 warna kuning..
banyak jual kat farmasi atau
gi jerk amek kat klinik panel

for those yang asyik nak mengandung
tapi x berjaya apa kata cuba cara nie
mana tahu dengan izin allah menjadi..
nie based pengalaman saya jugak..

asid folic nie mmg laa tuk ibu mengandung..
tuk bagi baby kuat tulang belakang n elak kecacatan

tapi asid folic nie juga penting tuk ibu yang nak mengandung
mean mmg plan nak membuntingkan diri...
sbb menurut kajian kat US nun sana tuh
Asid folik bertindak dengan meningkatkan penghasilan dan kualiti ovum (telur)

kdg2 korg kuarkan telur tiap2 bulan
tapi telur yg di hasilkan tu x cukup kuat tuk survive
jadi apa kata korg bantulah telur tuh
tuk jadi sihat dan kuat.. demi kebaikan korg jugakkan...

dulu aku selalu main2 amek asid folik..
until aku baca kat blog kak lemang terchenta
banyak mengubah aku.. memberi inspirasi kat aku
even aku ada tulis entry nie bulan Oktober 2010

sejak Oktober 2010 aku amalkan makan asid folik ni
setiap pagi tanpa pernah miss..
dan hujung dec aku disahkan ngandung
masa tu kandungan dah 7 minggu
(detail aku citer tuk entry Trilogi akan dtg ye)

so secara calculationnya.. persenyawaan tu berlaku
end of November.. so leh cakap dalam tempoh 2 bulan
even today pon aku still makan asid folik tuh..
so why dont u try kawan2...

semua nie usaha jugakkan..
Allah tak kejam.. dia bagi apa kita mintak..
cuma Dia akan beri pada masa yang betol2 sesuai..
dan bila kita benar2 bersedia..

*conclusion nya.. PERGI MAKAN ASID FOLIC SETIAP HARI SATU BIJI..
x kan laa tak paham...

9 comments:

AkUiStInI3 said...

akak.......thanks so much sbb bg info..x sbr nak try..penah dgr jugak pasal folic acid ni bgus..tp ragu2 smada folic acid ni bleh mkn utk org yg NAK pregnant ke x..rupanya MMG SGT BGUS UNTUK ORG NAK PEKNEN..sy dah 2 bln kawin tp blum peknen lagi.blum smpi rezeki lagi.akak doakan sy peknen eh..

AkUiStInI3 said...

akak..folic acid tu kena mkn brapa biji sehari? n kena mkn wktu bila?

AkUiStInI3 said...

kak ain..hehe..sblm tulis comment td tu, x perasan akak dah bgtau psl asid folik kat blog sy. thanks tau for that info. take care tau akak..jgn buat keje lebih2 k.

Cik Shu said...

wahhh.. ain dah masuk 2nd trimester, jaga diri k.

filanastasia said...

kalau bujang trang tang tang makan apa jadi?? huhuhuh

E K A said...

thanx for da info...eka ada amal gak...tp bila eka mkn EPO... eka stop pulak acid follic tu.eka takut kang acis folic bergado dgn EPO lam perut tu...leh ke campur2 ubat.tak penin ke

Mia-Ina said...

mia mmg diberi setiap hari kena amik asid folid by doktor pakar due to my penyakit sejak january 2009

AIN NAZRI said...

AkUiStInI3 : best of luck.. jgn lupa berdoa ye..
Cik Shu : haah.. kejap ajerk rasanya
filanastasia : eerrmm tu aku kena buat research plak
EKA : ain rasa leh amek dua2.. tapi selangkan masa makan tu.. jgn amek serentak. mungkin EPO amek kol 8.. asid folic lak amek kol 10.. haa ok tak idea tuh?
Mia : haa mia dah jadi ubatan harian ye.. banyak benefit gak asid folic nie

FaiZZ FaIZaH said...

nak shara info sikit pasal asid folik..asid folik ni fungsinya utk membantu perkembangan minda baby.. pendek kate kalo nak kasi baby jadi genius dan kurangkan risiko kecacatan otak, ibu-ibu mengandung harus mengambilnya. Ini semua orang tau.

Yang orang ramai tak tau, seelok-eloknya ia harus diambil dalam tempoh 3 bulan sebelum kite preggy.. contoh kite nak kawen bulan Mei and nak terus ngandung. U have to amin folic acid pada bulan Feb.

Ramai orang amik asid folik hanya selepas mengandung, which is good but quite too late. Sebabnya minda membayi berkembang paling pesat masa umo dia sehari ke 2minggu, in which, kebanyakan org tau dia pregnant pun da lewat..maybe da sebulan dua baru tau pregant..sayang la bby x dpt acid folik mase tu...

I'm not a doctor.. but i looooooove to read..