~us~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Thursday, January 20, 2011

Andainya anda belom mengandung

Ada yang bertanya..
apa jenis perubatan yang ain buat 'to get pregnant'
sebenarnya.. ain takde buat apa2...
malah ujian kesuburan pon ain patut
mula buat Dec 2010.. tapi x jadi
sebab ain di sahkan ngandung..

tapi ada amalan yang ain buat..
secara konsisten dan fokus..
selama 4 +/- bulan..
so ain share kat sini..
*actually ain ikut jerk apa yg kak lemang ajar...
mcm entry ain pada 1 October 2010

Antara amalannya..

1) Makan asid folic dengan penuh konsentrasi -sebiji setiap pagi (xpernah miss ye)

2) Makan Vitamin C, Fish Oil setiap hari tanpa tertinggal

3) Exercise walau sekejap setiap ari..-minimum 10 minit (ain kan gemokkkk)

4) Solat Wajib + Sunat tgh malam dengan kusyuk

5) Doakan kawan2 yang belom ngandung supaya mengandung setiap waktu solat tanpa miss

6) Berhenti makan makanan tajam2 mcm nenas, kelapa, tebu dan even durian (ain dah ler hantu durian)

7) Ubah gaya hidup yang lebih beriman dengan suami - sama2 berubah dan rajin berjemaah kat masjid

8)tak pressurekan kepala otak pikirkan pasal anak.. dan redha pada Allah semuanya. (bukan give up tapi redha.. Yakin akan ketentuannya)

9) Bila org bertanya pasal anak, selalu jawab yang positif. - contohnya jawab : InsyaAllah bulan depan.. tak kesahlah banyak bulan nya.. janji kita positive

10) Amalkan selawat Tafrijiyyah. - sgt berkesan dan bermakna selawat nie.. dia membuka segala ikatan yang membelenggu diri kita.. mana tahu rahim kita terikat maka mohon lah tuk di buka agar boleh mengandung..

apa2 pon sila jgn pressure kalu tak ngandung...
dulu ain pernah give up.. tapi lama2 ain jadi redha..
perasaan redha tu lah yang menenangkan hati ain..
maka mudah nak ngandung ye..

usaha tangga kejayaan..
*sila jgn beraksi di tangga plak..
kang jatoh tergolek plak..

6 comments:

E K A said...

mekasih ain...bagi tau info di atas.nak print la.sbb some of petua di atas, baru eka tau.tq dear

Cik Shu said...

Dah lama tak blogwalking, bari tau Ain nak pregnant. Congrats and welcome to the club. take care and enjoy the journey of ur pregnancy:)

Nieza said...

tq for sharing and congrats to ain:)

AIN NAZRI said...

Eka : jgn give ye..

Cik Shu : Ain pon excited tgk cik shu ngandung.. hehehe

Nieza : thank you..

Ogy said...

wahhh mama br tau jugak ni...tahniah ya... huhuhu bestnyaaa....

AkUiStInI3 said...

kak ain,,nak tnya, ade pil yang gabung vit C + fish oil skali? ke kena ambik asing2? tu kena mkn sblm peknen la kan.. sy dah 2 bln lebih kawin, tp blum ada rezeki lagi..tlg doakan sy yer